Locuiesc într-o zonă subcarpatică din Transilvania și, ca în multe zone din țară, iernile recente au adus cu ele temperaturi extreme. Pentru că eu și soțul meu planificăm să ne construim o căsuță în apropiere de oraș, desigur că unul dintre cele mai importante aspecte a fost să ne uităm după ceva care să fie eficient termic. În prezent plătim iarna un întreg salariu pentru întreținerea la bloc, așa că vrem ceva care să ne scape de această povară care ține 4-5 luni pe an.

Consultând un arhitect cu experiență și publicații de specialitate, iată cam care ar fi topul caselor eficiente termic:

Casele în pământ – mulți români sunt reticenți la metode de construcție neconvenționale, dar o astfel de casă este printre cele mai eficiente termic. Dacă îți amintești beciul din curtea bunicii, acolo era mereu răcoare vara și cald iarna. Pământul va regla eficient și gratuit temperaturile din interior, costurile cu încălzirea fiind minime. Dacă ai un teren într-o zonă de deal, o astfel de construcție este ideală. Puteți construi casa doar cu porțiuni îngropate sau cu straturi verzi pe acoperiș aplicate ulterior. Aceste tipuri de case trebuiesc construite de către specialiști pentru a preveni infiltrațiile. Dacă vă sperie ideea că ar putea arăta ciudat, ca o pivniță, aflați că nu este așa! Prezentăm mai jos câteva modele de case.

    

Casele din lut, încă foarte frecvente în țara noastră sunt, de asemenea eficiente pentru iernile friguroase. Dacă grosimea lor nu este prea mare, se poate adăuga un strat termoizolant pe exterior.

Construcții din saci cu pământ- mai mulți saci se umplu cu un amestec de 70% nisip, 30% pământ lutos. Se pot construi cu ei case rustice dar și moderne. Se tencuiesc cu lut sau ciment si sunt foarte bine izolate impotriva frigului dar și a umezelii.

     

 

Casele din bușteni- sunt cunoscute ca fiind printre cele mai eficiente din punct de vedere energetic și aceasta se datorează capacității lemnului de a absorbi căldura, de a o conserva și a o elibera în momentul în care temperatura scade la interior. Este un mod excelent în care acest material de construcție reglează temperaturile din casă, fără să permită schimbul termic necontrolat cu exteriorul. Arhitectul ne-a atenționat însă că o astfel de construcție trebuie ridicată doar de constructori specializați în acest tip de case, pentru ca îmbinările sa fie făcute foarte bine. Depinde și ce lemn este folosit (bradul este mai recomandat, stejar dacă dorim o casă cu etaj sau de dimensiuni mai mari) și modul în care este prelucrat și pregătit pentru construcție.

  

Chiar și casele pe structură din lemn sunt eficiente termic, între plăcile de OSB se pot pune diferite materiale termoizolante (vată minerală, spumă poliuretanică, polistiren sau celuloză). Dacă acestea au grosimile corespunzătoare, vor permite obținerea unei performanțe termice și energetice mai bune. Specialiștii recomandă ca în zonele foarte reci izolația să fie mai lată decât dimensiunile standard, acest lucru salvându-ne de o mulțime de bani ulterior.

  

Construcțiile din baloți de paie– știu că acest material de construcții pare medieval, dar dacă citiți mai mult despre el veți fi surprinși de cât de rezistent și eficient în zonele reci poate să fie. Paiele au fost folosite de secole pentru diferite scopuri (saltele paturi, acoperișuri), dar în prezent ne poate ajuta cu proprietățile sale excelente de izolare. Dacă sunt uscate, ele pot dura sute de ani și se leagă bine de tencuială. Nu necesită izolare suplimentară, sunt ieftine și pot arăta tota atât de mine ca orice alte case.

  

Casele construite din cărămidă au o eficiență termică ridicată dar pot pot fi și îmbunătățite termic prin aplicarea unui strat de termoizolație exterioară sau prin crearea unei perne de aer pe verticală între două straturi de zidărie, împiedicând astfel transferul de energie dintre interior și exterior.

O construcție din BCA are o eficiență termică mai scăzută și necesită multiple modalități de termoizolare pe interior și exterior. Există și modele mai noi de plăci de BCA, mai eficiente termic.