Am sa ma limitez aici doar la 3 motive:

  1. Un raport bun de evaluare trebuie in primul rand sa-ti prezinte si tendintele pe urmatorii 1-2 ani. Aici e partea grea pentru ca majoritatea evaluatorilor se uita doar “in oglinda retrovizoare”. Totusi “hazardarea” in prezentarea tendintelor are un grad oarecare de precizie pentru ca tine si de experienta evaluatorului si de alti factori. De exemplu, personal consider ca in 2018-2019 se va inregistra o scadere a preturilor imobilelor construite in graba si prost (urmand o criza oarecum similara celei din 2008-2009).
  2. Analiza CMBU (celei mai bune utilizari) a imobilului evaluat.

Acest aspect il poate ajuta mult pe un investitor in a afla daca utilizarea pe care o are in plan este cea mai profitabila. Aici se fac analize intre diferite variante (utilizare rezidentiala, ce tip de utilizare comerciala, etc.)

     3. Valoarea imobilului este doar o parte relevata de raportul de evaluare, insa cea mai cunoscuta. Multi beneficiari ai rapoartelor de evaluare se uita doar la aceasta valoare si atat. Din pacate pentru a avea o imagine reala a asupra pietei imobiliare si a proprietatii raportul trebuie parcurs integral. De exemplu, foarte importante sunt conditiile special unde apar diverse limitari care influenteaza valoarea imobilului.

Vorbeam de un raport de evaluare bun. Aici exista sigur un echilibru asa cum puteti vedea si in poza .

Un raport de evaluare bun se regaseste in zona colorata cu rosu. Adica timpul alocat si calitatea se reflecta si in pretul cerut pentru realizarea unui raport de evaluare de calitate! Restul sunt statistici si evaluari pentru impozitare (realizate de unii in mare graba) si garantii imobiliare :).

Dr. ec. Ilie Banu

evaluator-imobiliar.ro