Una dintre cele mai importante etape în procesul de creditare o reprezintă evaluarea imobilului. De această evaluare pentru creditare a locuinței depinde aprobarea finală a băncii pentru finanțarea solicitată.
Raportul de evaluare se va întocmi în conformitate cu reglementările ANEVAR și standardele de calitate impuse de bănci.
Considerăm însă că: “Valoarea unui bun nu poate fi mare sau mică în funcție de ce vrea comercialul și ce vrea riscul, sau să difere de la o bancă la alta, într-un anumit moment. Un bun pentru garantarea împrumutului are o singură valoare indiferent de bancă.” Vascu A.
Un studiu de evaluare ia în considerare detalii la care cei mai mulți nici măcar nu se gândesc. Pe lângă impactul asupra dosarului de credit, o evaluare pentru creditare scoate în evidență imobilul cu cele mai multe avantaje, indiferent de tehnicile de vânzare.
Pentru a vă ajuta în momentul căutării imobilului dorit, vă oferim o variantă sumară a unei grile de evaluare. Astfel, veți ști ce aspecte importate trebuie luate în considerare.
Text din OUG 52/2016Art. 83. —(1) Consumatorul are dreptul să aleagă dacă evaluarea este realizată de un evaluator angajat/remunerat de creditor sau este realizată de un alt evaluator.(2) în cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator ce nu este angajat/remunerat de creditor, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator dintr-o listă propusă de creditor de cel puţin 15 evaluatori şi orice alt evaluator autorizat, membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România.(3) în situaţia prevăzută la alin. (2), evaluarea se realizează în baza unui contract de prestări servicii de evaluare încheiat cu consumatorul.(4) în cazul în care creditorii solicită un raport standard de evaluare, aceştia comunică evaluatorului ales de consumator formatul standard, fără întârziere nejustificată.
Prin urmare:
Consumatorul are dreptul să aleagă cine va realiza evaluarea pentru creditare: un evaluator acreditat de bancă sau un alt evaluator autorizat. În cazul în care consumatorul decide ca evaluarea să fie realizată de un evaluator independent, consumatorul are dreptul să aleagă între: evaluator agreat de creditor sau orice evaluator membru ANEVAR (Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România).
Raportul de evaluare trebuie să prezinte:
Evaluatorul trebuie să își precizeze sursele de informare (numărul total + numele fiecăreia) pe baza cărora a făcut constatările din raport. De exemplu: pachetul informațional destinat agențiilor mobiliare Argus REO v. 3.00 care monitorizează anunțurile persoanelor particulare din presa scrisă și online.