Ce trebuie să știi pentru a cântări investiția din toate unghiurile, pentru a te asigura că nu te păcălești, pentru a alege cea mai bună variantă și a finaliza actele de cumpărare cu succes.

 1. Stabilește mai întâi cu familia un minim de cerințe cu care să începeți (număr de camere, locație, confort, etaj, utilități etc)
 2. Fixează-ți un buget maxim – nu uita că în el trebuie să incluzi taxe notariale, comisionane (dacă apelezi la o agenție), taxa de intabulare OCPI care se achită de către cumpărător, costuri evaluare, onorariul autentificării contractului de ipotecă pentru imobilele dobândite prin credit etc.
 3. Vezi mai multe oferte din anunțuri în ziare, pe internet, ofertele agenților, mergi și vizionează mai multe locuințe și nu lua decizii pripite.
 4. O astfel de achiziție implică timp și efort așa că încearcă să faci asta în concediu sau într-o perioadă mai puțin aglomerată.
 5. Dacă vrei să aplici pentru un credit imobiliar, asigură-te că faci alegerea bună. Citește mai multe despre creditele imobiliare în articolul 10 lucruri de care să ții cont când vrei să iei un credit pentru locuință
 6. Există cazuri când colaborarea cu o agenție imobiliară îți va aduce mai multe oferte și va reduce riscul unor vicii ascunse, pierderea avansului etc. Totuși fii atent să nu fii păcălit de agenți și pentru mai multe informații poți citi articolul 5 țepe luate de clienți de la agenții imobiliari
 7. Pentru a plăti un preț corect studiază puțin piața ca să afli prețurile din zona respectivă sau la acel tip de locuință pe care îl cauți, cu acel confort și utilități
 8. Un preț mic comparativ cu prețurile din zonă te poate atrage, dar poate ascunde hibe așa că află de ce proprietarul cere așa de puțin. Există și cazuri când casa este ipotecată, are datorii, are nevoie de bani urgent, pleacă din țară și vrea să o vândă rapid etc și atunci lasă din preț.
 9. Asigură-te că dispui de bani rapid, altfel poți pierde tranzacția. Uneori băncile iau mult timp să aprobe creditul.
 10. Inspectează bine locuința și ia cu tine specialiști care să te ajute (pot fi și niște prieteni calificați în domeniu). Un electrician şi un instalator de exemplu pot face nişte verificări simple în urma cărora îţi vor spune dacă locuinţa este sau nu în regulă dacă ţevile și îmbinările lor sunt bune, dacă prin anumite locuri se scurge apă, dacă instalația electrică este bună sau trebuie schimbată. La fel dacă apartamentul este ultimul etaj sau casa are terasă, un specialist poate verifica izolația. Pereții proaspăt văruiți pot ascunde multe. Toate aceste probleme vor adăuga la cheltuielile tale de după cumpărare. Află din ce material sunt făcuți pereții, dacă au izolație corespunzătoare.
 11. Dacă locuința este veche, trebuie de asemenea să vezi dacă se merită investiția, dacă nu necesită lucrări de fortificare ulterioare sau este încadrată într-un grad de risc seismic.
 12. Apelarea la un evaluator profesionist îți poate ușura mult munca deoarece poate face o analiză completă a imobilului care va cuprinde: Date privind piața (caracteristici generale ale regiunii, localității și vecinătății) Date privind proprietatea (caracteristicile terenului și a construcțiilor, informații legale), Date comparabile privind proprietățile de acel tip (tranzacții, oferte, costuri și deprecieri, venituri și cheltuieli, rate de capitalizare etc). Foarte util în acest subiect este și articolul De ce trebuie făcută evaluare înainte de vânzare/cumpărare?
 13. Negociază prețul. Dacă locuința nu are dotări sau acestea sunt vechi și deteriorate, asta te pot costa câteva mii de euro (montare geamuri termopan, parchet, faianță, centrală, boiler etc). Nu ar trebui în nici un caz să coste la fel de mult ca o locuință renovată așa că încearcă să obții un preț mai bun.
 14. Dacă ești pretențios cu privire la dotări, te sfătuim să achiziționezi o casă la roșu sau nerenovată, în care să investești tu după.
 15. Verifică vecinătatea și cartierul: vezi dacă există piață, magazine în apropiere, școli sau grădinițe dacă ai nevoie, cât de departe este de mijloacele de transport și ce trasee sunt valabile, dacă este o zonă liniștită sau este gălăgie, se fac petreceri, dacă există vreun șantier sau alte obictiva care pot polua fonic sau cu praf, substanțe toxice. De acemenea află dacă oamenii din bloc plătesc la timp întreținerea și cheltuielile de reparații (lift, canalizare, lumină, curățenie și reparațiile de pe scară). Este important să afli și dacă au fost probleme în trecut cu lumina, apa, canalizarea, intalația de gaz, căldura, liftul, gunoiul etc. Poți face asta doar făcând o plimbare în jur dar și întrebând vecinii, administratorul blocului etc.
 16. Nu da nici un avans până când nu verifici actele proprietarului și te asiguri că nu are datorii. Pentru contractul de vânzare-cumpărare vânzătorul trebuie să prezinte la notar, pe lângă actele de identitate, şi: actul de proprietate a imobilului (act de vânzare-cumpărare, contract de construire, certificat de moştenitor, de schimb sau de sentinţă civilă definitivă), certificatul fiscal (atestă că proprietarul figurează pe rolul administraţiei financiare cu imobilul ce urmează a fi vândut, că impozitele sunt achitate la zi, nefiind urmărit pentru eventuale debite sau amenzi), dovada intabulării imobilului (ce atestă înscrierea în Cartea Funciară), certificat energetic al casei și pentru apartamente adeverinţă-tip de la Asociaţia de Proprietari (din care reiese că nu sunt datorii). Atenţie! Pentru înscrierea imobilului în Cartea Funciară este obligatoriu ca vânzătorul să aibă cadastrul realizat. Dacă ceva dintre aceste acte nu sunt obținute sau nu sunt în ordine, poate trece foarte mult timp să le obțină, ceea ce va amâna tranzacția sau o va anula chiar.
 17. Locuințele noi pot fi foarte avantajoase din punct de vedere al utilităților, amenajărilor, materialelor din care sunt confecționate. Dar majoritatea sunt construite la marginea orașelor așa că verifică accesibilitatea la locația lor- există străzi asfaltate, parcări, transport public până acolo, la ce distanță sunt de magazine, școli și alte locații de interes.
 18. Actele tale trebuie să fie în ordine- în special dacă achiziţionezi imobilul pe credit- notarul va solicita documentele eliberate de bancă.
 19. În contract trebuiesc trecute și dotările locuinței ca să nu vă treziți la mutare că proprietarul a plecat cu centrala, hota, ușa de la intrare, cada de duș etc. De asemenea treceți data exactă a mutării.
 20. Specifică în contract faptul că, dacă apartamentul are vicii ascunse pe care le descoperi după cumpărare, ele vor fi remediate de către vânzător.