Articol primit de la un client:

Prima data cand m-am confruntat cu o procedura de evaluare si nevoia de a apela la serviciile unui evaluator, a fost cand am solicitat un credit ipotecar la o banca. Trebuia evaluat imobilul cu care am girat imprumutul.

Imi amintesc despre acest demers ca fiind unul deloc usor. Credeam ca ii pot gasi simplu ca pe notari prin oras sau cu o simpla cautare pe google. Dar nu a fost asa. Am descoperit cateva pagini de web ale unor evaluatori din apropierea locatiei mele dar unii mi-au spus la telefon ca nu au timp, altii ca nu mai sunt acreditati.

Asta m-a facut sa ma documentez putin mai mult despre procesul evaluarii si cum sa aleg corect evaluatorul. Si iata ce am descoperit:

Ca si definitie Evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii unui bun si ca rezultat specialistul scrie un raport de evaluare. Poate fi solicitata de catre persoane fizice dar si de firme. Evaluatorii trebuiesc de regula sa fie autorizati de catre Asociaţia Naţionala a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR), organism care stabileste si standardele, regulile dupa care trebuie sa se desfasoare procedurile de evaluare.

Exista diverse situatii cand putem avem nevoie de o evaluare:

  1. Vanzarea unei proprietati sau transferul proprietatii catre altcineva
  2. Finanțarea și creditarea- garantarea creditelor cu bunuri sau imobile
  3. Pentru aducerea unei cladiri, teren, etc ca aport la capitalul social al unei firme
  4. In caz de expropriere
  5. Pentru reducerea cotei de impozitare asupra cladirilor persoanelor juridice – cand nu s-a realizat o reevaluare in ultimii 3 ani
  6. Pentru asigurarea unor bunuri
  7. Alte situații- partaj in caz de divort, probleme legale etc

Pot fi evaluate: bunuri imobile, intreprinderi, bunuri mobile, actiuni si alte instrumente financiare, evaluari active necorporale (licente, cheltuieli de dezvoltare, brevete, lucrari muzicale, literare, artistice etc)

Cea mai simpla metoda de a gasi un evaluator care sa-ti intocmeasca la timp raportul de evaluare este platforma caut-expert.ro. Aici puteti posta detaliile imobilului care trebuie evaluat, incarcat documentele necesare (extras CF, act de proprietate, decizie de impunere, buletin), iar evaluatorilor le ajung automat cererea dv. In functie de disponibilitate acestia vor propune oferta si timpul in care pot realiza lucrarea. In acest fel nu riscati sa contactati pe cineva caruia i-a expirat autorizatia si nici nu va pierdeti timpul cautand pe net.

Cauti un evaluator? Recomand firma SC 2B Smart Prom SRL +40 740.470.069office@evaluator-imobiliar.ro .