Dacă dorești să folosești o agenție imobiliară pentru cumpărare sau vânzare, trebuie să fii foarte atent la tot ce semnezi cu ei, la toate condițiile sau mențiunile lor și să faci totul cât mai legal și în favoarea ta cu putință. Iată care sunt cele mai comune țepe luate de clienți de la agenți sau agenții imobiliare:

1.Clauze neclare sau în dezavantajul clientului- atenție ce semnați!

Mama mea a vrut să vândă apartamentul din București și, cum a postat anunțul, au contactat-o peste 50 de agenții. S-a trezit cu un agent la ușă care a convins-o să accepte ”ajutorul lor” pentru un comision de 700 de euro, plătibil în momentul când se vinde. Ea a semnat o hârtie considerând că este doar un acord de principiu. A așteptat 4 luni dar agenția nu i-a adus nici un potențial cumpărător și nu a mai contactat-o în nici un fel. Atunci ea a dat anunțul din nou în ziar și a vândut apartamentul unei persoane private, fără implicarea vreunei agenții.

După câteva zile s-a trezit cu agentul însoțit de un avocat cerând despăgubiri de 5000 euro, pentru că, vezi Doamne, pe hârtia semnată de mama era o mențiune că ea va plăti despăgubiri această sumă dacă va vinde apartamentul unui client care nu a fost adus de agenție. Mi se pare escrocherie curată, ei nu-i fusese explicată clauza respectivă, nu scriseseră nimic în cât timp agenția trebuie să își ducă la împlinire serviciul contractual… Ea trebuia să îi aștepte câțiva ani sau ce?” Ela N.

2. Solicită plata unor servicii pentru care nu au făcut de fapt nimic

O clietă povestește pe un forum că a apelat la mai multe agenții să o ajute să cumpere o casă de vacanță. Unele i-au cerut să completeze o hârtie cu datele ei. I-au fost făcute câteva oferte dar nu i s-au părut avantajoase, nu era ceea ce căuta, așa că a cumpărat o casă de la un vânzător care pusese anunțul pe internet. Una dintre agenții a contactat-o aproape imediat cerând comisionul și afirmând că și vânzătorul respectiv era în evidența lor. Nu i-l prezentaseră niciodată ca ofertă dar insinuau că ea ar fi văzut anunțul când venise la biroul lor și că acum voia să evite comisionul.

3. Pot răstălmăci negocierile verbale

Când am hotărât să vând o hală de la firma mea, agențiile imobiliare pe care le-am contactat îmi cereau sume colosale ca și comision, iar eu aveam de plătit o datorie la bancă. Una dintre agenții mi s-a părut însă mai înțelegătoare și mi-a oferit alternativa unei plăți de 1000 eur fără chitanțe sau alte complicații, așa că ne-am înțeles verbal la ei în birou.

La vânzare am avut o surpriză: tipul a cerut 1500 eur afirmând că mi-ar fi spus despre nu știu ce cheltuieli de vizionare care trebuiesc adăugate comisionului etc. Cum nu semnasem cu el nimic și era vina mea că acceptasem un compromis, nu am avut încotro și i-am dat, mai ales că aveam cumpărătorul deja colo. Dar personal nu aș mai face asta niciodată. ”D. R.

S-au raportat și situații când clientul a plătit un avans sau comision fără chitanță și nu i s-au returnat banii deși tranzacția nu a fost până la urmă încheiată. Iar în cazul acesta nu au nici o dovadă să demonstreze legal plata și să reclame la Poliție agenția.

4. Cer bani pentru informații luate fără acordul persoanelor respective

Când eu și soția mea ne-am mutat în Timișoara, am stat temporar la o mătușă și am început să căutăm chirie. Pentru că era urgent, numai în 3 săptămâni urma să încep serviciul, am cerut sprijinul unei agenții imobiliare. Ni s-au oferit două alternative- să ne găsească ei ceva printre clienții care apelau la agenția lor, cu un comision de 50 de euro și probabil dura 3-4 săptămâni, sau să plătim 150 ron pentru accesul la o listă de telefoane din baza lor de date cu tot ce era disponibil pe piață la ora aceea, ceea ce ar fi fost, chipurile, mai rapid. Desigur că am optat pentru a doua variantă. Deși lista avea sute de numere, surpriza a fost să sunăm si să fie oferte de mult expirate, numere de agenții, oameni care postaseră anunțuri pe OLX sau în ziare și ne înjurau când auzeau că avem numărul de la o agenție (primeau zeci de telefoane zilnic, deși oferta lor expirase de peste o lună și se asiguraseră că nu mai este activă nicăieri). Informațiile fuseseră luate abuziv, fără voia lor, agenția nici nu avea habar dacă mai erau de actualitate sau nu. Iar metoda nu a funcționat deloc. Nu vă lăsați păcăliți.” Emil

Alte agenții oferă contra-cost liste cu telefoane sau adrese pe un site anume și trebuie să plătiți o taxă pentru a avea acces. Unii, mai inventivi au creat și aplicații pe telefonul mobil cu astfel de liste. Este o țeapă în sensul că, aceleași informații le puteți găsi pe site-uri sau în ziarele locale fără să plătiți, dar și pentru că nu sunt verificate și vă pierdeți timpul degeaba sunând. Iar cât de legal și de etic este să iei și chiar să vinzi informațiile personale ale cuiva fără să ceri voie, este un alt aspect al problemei, legat și de situația de mai jos.

5. Furturi de anunțuri și repostare

Am pus un anunț cu o garsonieră de închiriat iar în aproximativ o oră mai multe agenții și agenți independenți mi-au furat anunțul la propriu… garsoniera mea apărea pe pagina cu anunțuri de încă 7 ori dar cu alte numere de contact și nu numai pe acel site…. Mai mult, câțiva dintre ei mi-au furat și fotografiile din anunț… Ce e de făcut? Cui să mă adresez? S-a mai întâmplat asta cuiva? Ion

Mulți păgubiți de acest tip se încurcă în amalgamul legal și de multe ori nu pot face nimic. Din punct de vedere legal este greu de categorisit acest fapt ca fiind un furt de date personale, deoarece erau la vedere, postate public, iar ei nu le folosesc pentru a face falsuri în numele proprietarului. Dacă anunțurile sunt colectate ilegal sau utilizate neadecvat, eventual pagubitul poate solicita site-ului respectiv sau a altor publicații să le șteargă și să blocheze acei utilizatori. Există și o Autoritate națională pentru protecția datelor care poate au mai multe soluții pentru astfel de cazuri.

Ați mai experimetat și alte tipuri de țepe? Ce soluții ați găsit? Puteți comenta aici.